ua ru en

Етностиль як тренд у сучасному дизайні

Що цінує сучасна людина? Простоту та комфорт, і особливо ми їх хочемо відчувати у власних оселях. В дизайні інтер’єрів найбільшої популярності набуває комфорт у поєднанні з красою, естетичністю та турботою про нашу планету. Ці ознаки характерні для еко- та етностилів, які дизайнери та архітектори із задоволенням впроваджують у сучасні будівлі та інтер’єри приміщень. Саме ці стилі зараз у тренді в дизайні інтер’єрів в усьому світі.

Сьогодні ми хочемо поговорити з вами про один із цих популярних стилів – етностиль.

В інтер’єрах цього стилю використовуються предмети побуту та середовища, притаманні якійсь окремій нації, здебільшого в давні часи (так, єгипетський стиль відображає епоху давнього Єгипту і не має нічого спільного з сучасним). Стиль має кілька популярних різновидів – марокканський, індійський, японський, мексиканський, китайський тощо та поділяється на декілька напрямів.

Автентичний етностиль

Дизайн інтер'єру має максимально передати всі особливості традиційного оформлення оселі обраної країни. Для цього потрібно добре ознайомитися з історією та традиціями нації.

Але у сучасному будинку важко повністю передати атмосферу країни та відмовитися від речей, які були відсутні у той час, наприклад, японці спали на матрасах-футонах, розстелених на підлозі, або ж африканці не мали звичних для нас стільців. Цей напрям часто використовується при оздобленні тематичних приміщень, наприклад, кафе.

Мікс

Такий різновид етностилю передбачає поєднання стилю різних країн, але об'єднаних однією темою, наприклад, тему полювання можна передати як за допомогою африканського лука зі стрілами, так й індійськими картинами зі сценами полювання на тигра.

Та все одно, поєднуючи різні деталі, треба бути обережними, щоб не зробити вдома магазин сувенірів усіх народів світу. Щоб приміщення виглядало гарно - краще обрати одну тему, залишити однотонними стіни чи стелю та не додавати більше трьох основних кольорів в інтер'єр.

Мінімалізм з елементами етностилю

Частіш за все, дизайнери пропонують зупинитися саме на додаванні етнічних деталей у сучасне помешкання, бажано у мінімалістичному стилі. Так ви отримаєте стильне оформлення без ефекту різнобарв’я. Не забувайте про основи композиції – один великий предмет зробіть головним, наприклад, великий килим з етнічними мотивами.

За основу також варто обрати світлі стіни та підлогу, а вже за допомогою декоративних елементів створити унікальний дизайн оселі, який нікого не залишить байдужим.

Український етностиль є трендовим різновидом стилю у сучасному інтер’єрі і в нашій країні, і далеко за її межами.

Справжній український етностиль й донині добре зберігся у будиночках Західної України. Це глинобитні будинки та хатинки-мазанки, невеликі приміщення з використанням побілки, глини, дерева. Справжні поціновувачі цього стилю – це ті, хто шанують українські традиції і хочуть зберегти їх для нащадків, живуть не лише на заході нашої країни, а й далеко за її межами.

В чому його особливість? Як інтегрувати його в дизайн інтер’єру сучасних квартир? Маємо кілька порад.

▪️ Відчути українську культуру та передати атмосферу можна за допомогою натуральних автентичних матеріалів: дерева, глини, цегли, кераміки, соломи, засушених рослин, декоративних стебел очерету та льону. Використовуйте якомога більше дерева – робіть з нього не лише підлогу, а й стіни та меблі.

▪️ Посилити ефект можна за допомогою характерного українського декору – в нагоді стануть вишиті рушники, подушки чи ковдри, тканні килимки та килими ручної роботи, дерев’яний чи керамічний посуд, ляльки-мотанки, плетені корзини тощо. Додайте більше домотканих конопляних та лляних тканин в текстильне оздоблення та прикрасьте вироби традиційними графічними орнаментами. 

▪️ Правильно обирайте кольорову палітру, зверніться до історії та наших традицій. Так, на Гуцульщині були популярні зелені та жовті кольори, наприклад, глиняні печі розмальовували зеленими орнаментами. А в текстильному оздобленні основним кольором був червоний. Тож можна перенести такі стильові елементи в оздоблення сучасної оселі.

Чого варто уникати в українському етностилі?

Використовуючи етнічні елементи в інтер’єрі сьогодні, намагайтесь уникати поєднання з пластиковими деталями, натяжними стелями, ламінатом та іншими надбаннями сучасності. Взагалі, краще не використовувати штучні матеріали, так втрачається самобутність стилю та оселі.

Та не забуваймо про гармонійність декору та оздоблення помешкання. Не треба додавати аж занадто багато деталей, адже за допомогою них ми робимо акценти, а не створюємо сувенірну крамницю!


Етностиль як тренд в дизайні інтер'єрів цього року й наступних - в нашому текстильному оздобленні. Улюблений проект “Мамині обійми” - переможець українського конкурсу «ТОП-100 текстильних декораторів України» та Міжнародної премії Heimtextil для текстильних декораторів та дизайнерів країн СНД. Поза часом. Завжди у тренді❤️

Етностиль як тренд у сучасному дизайні